Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op konijnen.startpagina.nl

Snot

 • Daantje

  Hallo allemaal,

  ik ben net met ons konijntjes bij de dierenarts geweest. En hij heeft SNot. Ik heb antibiotica meegekregen. Maar hij is er slecht aan toe, hij eet niet meer (heb wat appelmoes in zijn bekje gespoten) en wanneer hij beweegt dan schud hij de hele tijd met zijn hoofdje. Hij zit maar wat stil in een hoekje. Echt heel zielig!

  Kan ik nog wat doen? Denken jullie dat hij het gaat halen? Hij is ook al wel 6 jaar en hij heeft een mooi leventje gehad. Hopelijk redt hij het nog een zomer!

  Zijn maatje zit de hele tijd beneden in de sneeuw en komt volgens mij weinig in het hok….zou ze bang zijn?

  Groetjes Daantje!

 • Marumoto

  Het is beter om het konijn binnen te zetten en blijven bijvoeren. Als hij een effectief antibioticum krijgt, zoals doxycycline, bestaat er een goede kans dat hij het zal redden. Middelen zoals bactrimel werken meestal onvoldoende.

  Maar bij ernstige luchtwegaandoeningen is antibiotica alleen vaak niet genoeg. Moet je dan ook de luchtwegen weer open krijgen, bv door inhalatie, en ontstekingsremmers geven om de etterophoping in de onderste luchtwegen te verminderen.

  Als het konijn niet eet, is het geen goed teken. Want bij luchtwegproblemen blijven ze heel lang goed eten, en stoppen pas als ze in ademnood komen. Vaak krijgen ze dan ook nog een gasbuik.

  Ik ken wel wat trucs, je kunt ons evt mailen via info@maru-vet.com Maar het blijft hoe dan ook moeilijk, een van de lastigste problemen om te behandelen.

 • Jolanda

  Ik heb ook maanden getobt met een konijntje met snot. Eerst de reguliere AB's zoals Baytrill en Bactrimel. Maar al gauw moest worden gegrepen naar Doxicilyne, en daarna Amoxiciline. Hij moest uiteindelijk elke dag een injectie (we hebben toen alles uit de kast getrokken om hem erbovenop te krijgen), maar helaas is dat toen niet gelukt. Zodra de Amoxiciline werd afgebouwd ging het meteen weer bergafwaarts. Ik heb hem toen in laten slapen. Maar dat wil niet zeggen dat dat in jouw geval ook zo zal lopen. Ik kan je dus ook een echte goede AB aanraden zoals Marumoto ook aangeeft.

  Waar ik wel hele goede ervaringen mee heb is met een neusspoeling, zodat de AB ook direct in het koppie kan komen. Ik heb dit recept toen van kliniek Wilhelminapark in Utrecht. Ik weet zo niet uit mijn hoofd wat er allemaal in zat, het was een mix. Het mag vanwege de Otrivin neusdruppels die erin zitten maar 7 dagen achter elkaar gebruikt worden. Dit was het advies wat ik toen kreeg, wel opgesteld aan de hand van het gewicht van mijn konijntje, toen mijn konijntje heel erg snot had:

  "We doseren 0,4 ml duplocilline om de dag (dag wel en dag niet) onderhuids, mag zo wel 4-6 weken lang doorgegeven worden.

  Je kunt aan je dierenarts vragen of deze een neusoplossing wil maken:

  500 ml nacl

  3,5 ml gentamycine injectie

  5 ml dexamethason

  1 flesje otrivin druppels 0,5 %

  gedurende 7 dagen beide neusgaten 2x daags doorspoelen met 2,5 ml per kant

  ivm de otrivin moet je na 7 dagen stoppen en dit evt na 7 dagen niet geven weer 7 dagen wel geven."

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

  Ik zou hem ook meteen naar binnen halen, en hem ook wat geven om zijn immuunsysteem wat te ondersteunen. Zo kun je bijvoorbeeld Euchineceaforce geven van dr. Vogel. Enkele druppeltjes per dag door het drinkwater, afhankelijk van de grootte van je konijn.

  Als hij niet eet zul je hem moeten dwangvoeren. Doe dit heel voorzichtig, zeker als je konijntje benauwd is. Ik zette mijn konijntje daarvoor op een verhoging zodat ik ervoor kon gaan zitten. Ik heb hem toen bewust niet in mijn armen gedwangvoerd omdat me dit nog eens extra benauwend leek.

  Veel sterkte!

 • Marumoto

  Grosso modo klopt het wel, echter: amox is GEEN antibiotica voor konijn en knaagdier ivm zijn hoge toxiciteit voor de darmflora. Hetzelfde geldt voor duplocilline. Het wordt (helaas door sommigen) gecopieerd van de recepten voor honden en katten, maar is uiterst gevaarlijk voor kleine planteneters. Doxycycline is daarentegen een (relatief) veilig middel.

  Neusspoelen is niet aan te raden ivm een paniekreactie vanwege de afsluiting vd luchtwegen. Gentamycine is volstrekt nutteloos omdat het slechts de gram- bacterien bestrijdt. De luchtwegbacterien zijn immers gram+. Ik geef onze longpatienten een inhalatie (veel minder stresvol!) met 1% enrofloxacine, kamille extract en fysiol. zout. Dit is een goed oud Gents recept, en ik ben ook van die school.

  Echinacea is oke.

  Ik kan evt het beestje behandelen, we hebben tenslotte voldoende faciliteiten hier. Maar ja, het vergt wat regelen.

 • Daantje

  Hoi,

  heel erg bedankt voor jullie reacties. Helaas is Jonas net overleden, hij is ruim 6 jaar geworden. We hebben hem net begraven, echt heel zielig allemaal. Hij lag uitgestrekt op zijn zij. Hopelijk heeft hij niet veel geleden. Ik voel me wel schuldig, maar dat is volgens mij niet nodig. Ben gelijk naar de dierenarts gegaan. Maar afgelopen week was het zo koud buiten, ze hebben wel een mooi hok en ik had de voorkant afgesloten met hout en een jutezak. Ze konden uit het gaat naar de ren beneden. Het binnenhok helemaal schoongemaakt en het andere konijntje in opgesloten voor de komende nacht, want ze zat alleen maar beneden en ik was bang dat ze daar zou verkleumen ofzo.

  Ik ben verdrietig! Gelukkig geen lange lijdensweg voor JOnas!

  Thanks!

  Groetjes

 • Jolanda

  Ach, heel veel sterkte ermee. Ik denk dat je jezelf absoluut niets kwalijk kan nemen hoor. Je hebt je best gedaan. Soms hoeft het konijntje maar even wat minder weerstand te hebben om zoiets naars op te lopen.

 • Jolanda

  Ik weet dat Amox geen antibiotica is, en ik weet ook dat dit ongebruikelijk is om te geven aan konijnen. Mijn dierenarts heeft contacten in Engeland waar ze het wel heel veel gebruiken bij konijnen en waar men goede resultaten mee boekt. In Engeland zijn ze wat dat betreft een stuk verder op konijnengebied dan hier. Mijn konijn knapte er in eerste instantie erg van op. Helaas was de snot bij hem zo erg dat het niet meer heeft gebaat, maar ik denk dat hij een grotere kans had gehad als we meteen met de Amoxiciline waren begonnen. Maar dit was gewoon het allerlaatste redmiddel. Mijn konijntje heeft toen maandenlang antibiotica gehad, en daarna nog eerst om de dag doxiciline, en daarna elke dag een Amoxicilineinjectie. Zijn ontlasting is al die tijd goed geweest.

 • Christa

  Wat sneu. Gelukkig is hij niet lang ziek geweest. Ik vind niet dat je je schuldig hoeft te voelen.

  Groetjes Christa :)

 • Marumoto

  Amox is wel antibiotica, maar ik vind het niet geschikt voor konijn of cavia. Ik weet dat er mensen zijn die het graag off-label gebruiken. Soms gaat het goed en de andere keer niet.

  Het heeft ook geen toegevoegde waarde tov doxycycline, en het laatste is wel een veilig en effectief middel. Dan blijf ik liever bij het veilige.

  Maar luchtweginfectie blijft hoe dan ook een ZEER moeilijk behandelbaar probleem. Eigenlijk moet je het dier NAAST ab ook heel veel ontstekingsremmers geven, aan zuurstof hangen, soms adrenerge blokkers geven (anders krijgt ie geen bloed in de longen!), verzuring opheffen etc. Dat kun je niet verwachten van een eerstelijns dierenpraktijk.

 • Jolanda

  Ohw nou ben ik ff het spoor bijster Eva hahaha. Amoxicyline is toch een penecyline variant?

  Toendertijd heeft mijn dierenarts bewust gekozen voor de Amox, nadat de doxycycline niet meer aansloeg. Ik weet niet precies om wat voor reden dat hij daar toen voor gekozen heeft. Hij heeft het me wel verteld, maar ik heb toendertijd zoveel info gekregen dat ik het niet allemaal heb onthouden. Hij is gespecialiseerd in konijnen en deelt zijn ervaringen met een konijnendeskundige in Engeland geloof ik. Hij is er in ieder geval heel gedreven in. Toen onze Lobbes op 1 jarige leeftijd overleed heeft hij uit zichzelf een autopsie aangeboden, omdat het erg vreemd was gelopen, ondanks de goede diagnose en medicatie. Zulke dingen probeert hij dan alsnog uit te zoeken tot aan de bodem. Ook mijn konijn Max heeft hij puur voor zichzelf een echo gemaakt van zijn lever omdat hij een leverontsteking had. Oorzaak nog steeds onbekend gebleven helaas, maar er is wel moeite gedaan om erachter te komen. Dat geeft toch wel een fijn gevoel :-).