Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op konijnen.startpagina.nl

konijn vermagert sterk, advies gevraagd

 • Anne

  Hallo allemaal,

  Ik hoop dat iemand van jullie een advies of suggestie heeft. Ik heb een konijn van 7,5 jaar oud. De laatste maanden is hij sterk vermagerd, wat ik hem ook voer. Ik ben al bij de dierenarts geweest. De conclusie was dat het waarschijnlijk een nierprobleem is omdat hij ook veel drinkt en plast (hij heeft geen natte poten of buik). Hij was met 1400 gram altijd al een tenger konijntje, maar weegt nu nog maar 1200 gram, het is niet meer dan een vachtje met wat botjes en het verbaast me elke dag weer dat hij nog leeft. Verder heeft hij chronische snot (diverse malen behandeld met antibiotica maar niet weg te krijgen), je hoort zijn neus piepen.

  Mijn konijnen wonen buiten en lopen los op het balkon. Ondanks zijn graatmagere lijfje was hij ook de afgelopen koude vorstperiode levendig. Hij eet regelmatig en komt elke keer dat ik naar buiten stap op mij afgerend om te kijken of ik iets lekkers bij me heb. Maar wat ik hem ook voer, hij wordt alleen maar magerder. Hij eet harde dingen als biks en wortel, dus een gebitsprobleem lijkt me geen oorzaak. Hij eet wel langzaam, mogelijk als gevolg van de snot die zijn neus verstopt? Volgens de dierenarts is e-cuniculi niet waarschijnlijk omdat hij geen andere symptomen heeft dan vermagering en veel drinken.

  Heeft iemand tips of ervaring hiermee? Zolang mijn konijn nog levendig is, eet en het zelf niet opgeeft, wil ik het ook niet opgeven…

  Alvast bedankt voor het meedenken.

  Groeten,

  Anne

 • AsDa*

  Wat naar allemaal !

  Gelukkig heb ik hier zelf geen ervaring mee, maar ik zou toch voor de zekerheid zijn tanden en kiezen na laten kijken.

  Michien zie je hem wel eten, maar mischien is dat wel de helft van wat ie normaal binnen moet krijgen, en dat ie daarom ook trek heeft en naar je toe komt.

  Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar als je toch bij de Da bent, is dat een kleine moeite om even na te laten kijken….

  Sterkte!

 • Marumoto

  E. cuniculi is idd nie zo waarschijnlijk want dan zou ie meer ellende hebben.

  Nee, langzaam eten is geen gevolg van snot. Het wijst op kiesproblemen (dit is vrijwel altijd secundair aan andere problemen) of op een abces in de mondholte. Zijn de snijtanden recht? Druk op de kop zijdelings, thv of net onder de oren. Pijnreactie, kop schudden? Ademen: alleen snot/reutel of ook geforceerd ademen? Normaal mag je de buikspieren niet zien werken, de buik mag dus niet bewegen.

  Bekijk de penis (het is een man toch?). Zie je daar gele uitslag? Zijn er kristallen in het preputium aanwezig?

  Laat wel eens bloedsuiker meten. Kan jouw dierenarts geen bloedtest uitvoeren? Want dan weet je meestal voldoende.

  Als je geen echte medicijnen wilt (wat ik normaal zou toedienen), kun je altijd kruidenmiddelen proberen. Echinacea etc. voor ademhaling of versch formules voor de nierfunctie. Maar eigenlijk zou je eerst een goede diagnose moeten hebben.

 • Anne

  Bedankt voor het meedenken. Ik heb gister met de dierenarts overlegd. Gebitsproblemen lijkt geen sprake van en hij eet veel. Helaas, want gebitsproblemen waren wellicht nog op te lossen. Het hele beeld bevestigt de al eerder gestelde diagnose “nierfalen”. De urinetest van destijds gaf hier al een indicatie van. Ik zou nog een bloedtest kunnen laten doen, maar die stress wil ik mijn konijn niet meer aandoen. Zeker omdat de symptomen voor de dierenarts duidelijk zijn (ze heeft zelf een konijn met nierfalen gehad) en er geen behandeling mogelijk is. Er blijft dus niets anders over dan afwachten, vermoedelijk niet zo heel lang meer. Zolang hij nog vrolijk is en flink blijft eten ga ik er ook voor. Zodra hij aangeeft dat het genoeg is geweest zal ik hem laten gaan, hoe moeilijk ik dat ook vind.

  Mocht iemand nog tips hebben, graag!

 • Marumoto

  Ah okay, ik wist niet dat jullie de plastest al gedaan hebben. Dan zou de bloedtest overbodig zijn, want als het uit de urinetest komt dan is het overduidelijk.

  Slecht nieuws is dat je de nier niet kunt verbeteren, goed nieuws is dat ie daar relatief weinig last van heeft. Op den duur kan ie chronische diarree ontwikkelen, maar ook dat hoeft niet altijd. Dus inderdaad, zo lang als het gaat, gaat het.

  Ander goed nieuws is dat je het proces kunt vertragen. Door minder eiwit en minder zout in de voeding. Dus minder droogvoer en meer groen etc. en idd zorgen dat hij heel veel drinkt en plast (als je regelmatig schoonmaakt valt het wel mee met infectie risico's). Door meer plassen kan ie zijn bloed iets beter zuiveren - als de nier goed zou werken, zou het ook kunnen met veel minder water in en uit. Maar als het niet kan, moet het water gewoon “doorlopen”. Zo werkt het in grove lijnen, ik bespaar je de medische termen.

 • Anne

  Bedankt voor je advies. Ik begrijp dat jij minder droogvoer adviseert. Ik had zelf het idee dat hij juist veel droogvoer (hij krijgt Science Select) moet eten om nog een beetje energie/weerstand/reserve te hebben, hij heeft geen grammetje vet meer op zijn lijf zitten. Ik twijfel nu waar ik goed aan doe: het eten van biks zo aantrekkelijk mogelijk te maken (een puree van geweekte bix met soms een beetje havermout vindt hij heerlijk) om hem nog enige reserve te geven, of juist groenvoer geven en hem zelf naar eigen behoefte de minder aantrekkelijke droge biks laten eten (met voor mijn gevoel het risico dat hij misschien te weinig eet en nog sneller vermagert). Kun je daarover advies geven? Hij drinkt en plast heel veel, dus dat zit wel goed…

 • Marumoto

  Ik begrijp je redenering. De energetische waarde van krachtvoer is uiteraard hoger dan die van groenvoer.

  Echter, veel krachtvoer is niet optimaal voor de nier. Jarenlang observeer ik cavia's en konijnen (ik zie vanzelfsprekend heel veel zieke dieren) en ik zie dat dieren die voornamelijk op krachtvoer leven toch opmerkelijk vaak nierproblemen ontwikkelen. Het kan tot uitdrukking komen als blaasstenen, of veel plassen en uitdrogen, of zuur-base verstoring etc. Volgens mij bevat krachtvoer teveel asstof: versch zouten die vocht vasthouden en de nierfunctie slecht beinvloeden. Er zit ook relatief veel eiwit in (12-13%), zodat er veel afvalstoffen ontstaan die de nier weg moet werken. Als de nier dat niet (meer) aankan, ontstaat er een vergiftiging.

  Dus ja, als de diagnose van chronisch nierfalen klopt, zou je misschien toch het dieet moeten aanpassen… Het belangrijkst is om de eiwitten te beperken. Want dan krijg je minder afvalstoffen, dus minder vergiftiging. Dan kan het dier langer mee, zelfs met een minder goede nierfunctie. Als je konijn alle voedingsstoffen uit groenvoer moet halen, gaat ie a) vanzelf meer eten, b) minder zout en eiwit binnen krijgen en c) altijd genoeg water binnen krijgen. Ik heb nog nooit gemerkt dat dieren vermageren als men ze veel groenvoer geeft. Je kunt verder iets van kruiden geven die de nierfunctie verbeteren. Of je kunt een eiwitarm supplement geven om hem op gewicht te houden, bv http://www.maru-vet.com/marumoto-grass-hopper-konijn-p-115.html?language=nl.

  Op zich ben ik een voorstander van een natuurlijk en sober dieet, zonder teveel franjes. Vooral snoepjes, knabbeltjes, zoetigheid vind ik uit den boze, ik denk ook dat ze verantwoordelijk zijn voor vele problemen. Dit geldt ook voor honden en katten, die zo vaak door de baasjes “verwend” worden met traktaties die helemaal niet in hun voedingspatroon passen.

  Ach ja, we gaan misschien tzt een specialistisch vak opzetten, nl de pathogenese van nierfalen en de dietetische invloeden daarop. Want ik zie dat dit probleem toch heel vaak voorkomt.

 • ndoc

  Beste Anne,

  Wij hebben hetzelfde gehad met ons dwergkonijn. Ze is altijd pezig geweest, nooit dik, en met het ouder worden (va. circa 7e/8e jaar) werd ze steeds dunner. Tot ze vel over been was, een gratenpakhuis met een bontje erom. Maar ze bleef even levendig als altijd. Overlegd met de dierenarts, misschien nierproblemen, niet veel aan te doen. VIER (!!!) winters lang hebben we gedacht dat ze het niet meer zou halen… Maar ze trok het zonder enige moeite! Dit weekend is ze, na bijna 11 jaar (!!!) te zijn geworden, tijdens het spelen in de ren acuut dood neergevallen. Verdrietig voor haar vriendinnetje en voor ons, maar voor haar natuurlijk een prachtige dood!

  Ik wil niet zeggen dat het bij jou hetzelfde zal gaan, bij nierproblemen is een eiwitarm dieet wellicht een goed idee, maar die van ons is dus nog een hele tijd meegegaan. Misschien geeft dit nog een beetje hoop?

  Heel veel sterkte,

  Ndoc

  PS: voor foto's zie onze marktplaatsadvertentie (die zwarte is de oude magere)

  http://link.marktplaats.nl/321601779

 • dais

  hallo,

  Ik heb een dwergkonijntje die woog in 2009 1,3 kg. en vanaf de zomer is hij ook heel erg vermagerd. Ik heb hem vandaag gewogen en weegt nu nog maar 900 gram. Hij drinkt heel erg veel dus zelf denk ik iets aan zijn nieren. Weten jullie mischien nog wat het kan zijn?

  Ik ga zoiezo morgen de dierenarts bellen.

  daisy

 • Jane

  Wij hebben ons konijn iets dikker kunnen krijgen door hem een mengsel van met water geweekte brokjes, beschuit en worteltjessmurrie uit babyvoer-potjes te voeren. Hij vond het ook nog heerlijk ook.

  Sterkte met je konijn.